Tulenarkaa Blues News -lehden arvostelu

Blues News
N:o 232 (=4 - 2008)

BLUES FUNNEL

Tulenarkaa

(Smart-Art03)

 

(1) Lomilla (2) Poispäin (3) On aika naisen mennä (4) Asemalla blues (5) Työpaikan unelma (6) Reissumies (7) Kahvikupin pintaan (8) Tulenarkaa (9) Myrskyn silmässä (10) Samassa veneessä (11) Tuu aina uudestaan (12) Varhaisen suppilon blues

Nyt on käsillä tulenarkaa tavaraa, nimittäin kotimainen  blueslevy! Kotimainen bluesbändi ei tänä päivänä ole enää mikään harvinaisuus, mutta suomeksi laulava bluesbändi sellainen on. Ensimmäisellä kotimaisella lauletut blueslevyt voi käsittääkseni laskea melkein yhden käden sormin. Blues Funnel, ”suomalaisen bluesin äänitorvi vuodesta 1996” on pukannut markkinoille uuden, järjestyksessään viidennen levyn. Takana on vuonna 1999 ilmestynyt pitkäsoitto ja 3 pienempää julkaisua.

                      Uutukaiselle on bändi levyttänyt uusien biisien ohella myös hiukan vanhempaa materiaalia, joista 4 ja 7 ovat aikaisemmin ilmestyneet bändin nimeä kantaneella esikois-ep:llä 1998 ja 11 viime vuonna ilmestyneellä sinkulla. ”Tulenarkaa” –albumi lunastaa edellisten levyjen antamat lupaukset. Muusikot saavat jokainen osaltaan runsain mitoin tilaa ja makeita soolopaikkoja. Ehkä eniten levyn viehätys piilee siinä, että se ei varsinaisesti kuulosta muutama kuukausi sitten nauhoitetulta, vaan juurevat, hieman utuiset kappaleet ovat niin aidosti vanhoista aineksista kasattuja, ettei niitä yhdistä nykypäivään käytännössä mikään.

                      Vaikka Blues Funnelin musiikilla on yhtymäkohtansa suomalaiseen blues-perinteeseen, osoittautuu bändin suurimmaksi valtiksi silti persoonallisuus. Blues Funnel kertoo ylpeänä esittävänsä vain omaa tuotantoaan. Miesten intohimo bluesia kohtaan on saanut tekemään biisit mahdollisimman bluespitoisiksi. Kuitenkin bändi on kuulostanut aina omalta itseltään. Selkeistä esikuvista huolimatta ”Tulenarkaa” on onnistunut kokoelma tuoreen oloisia lauluja. Kuten kaikki todelliset juurimuusikot, Blues Funnel on niin syvällä omassa perinteessään, ettei sieltä ihan heti pois nousta. Bändi ei suinkaan ole mikään ”yhden asian bluesbändi”. Eri tahoilta omaksutut elementit ovat kypsyneet yhtenäiseksi ja tiiviiksi herkuksi. Sielukkaista esityksistä löytyy joka kuuntelukerralla uusia vivahteita ja maukkaita yksityiskohtia, oli kyse sitten rouheammasta revityksestä (2 ja 5) tai hiljaisemmista tunnelmista (4).

                      ”Tulenarkaa” tulee olemaan yksi tämän vuoden parhaista (kotimaisista) levyistä. Blues Funnelista kiinnostuneille tiedoksi, bändin haastattelu löytyy BN 212 ja bändistä lisää www.bluesfunnel.com.

                                                                                                            

Riku Metelinen