Tulenarkaa arvostelu Blues Finland.com

Todellista Suomibluesia

13.10.2008

tulenarkaa_kansi.jpg

The Blues Funnelin syysuutuus "Tulenarkaa" sisältää sopivasti suomalaistettua bluesia. Rikastavia vaikutteita on haettu jazzista ja vaikkapa Bo Diddley -vainaan musiikillisesta perinnöstä.

Jo kahdentoista vuoden ikään ehtinyt The Blues Funnel erottuu laulukielensä osalta useimmista suomalaisista bluesbändeistä. He nimittäin laulavat kotoisasti suomeksi. Tekstit ovat pääosin toimivia ja ne kertovat elämänläheisesti parisuhteista, kuten bluesperinteeseen kuuluu. Merkillepantava seikka on myös se, että viidestä soittajasta neljä näyttää osallistuneen laulujen kirjoittamiseen.

The Blues Funnelilla on uuden "Tulenarkaa"-levynsä perusteella homma hyvin hallussa. Sovituksissa on siellä täällä mukavia pikkukoukkuja, kitarat soivat uljaasti, komppi rullaa ja Hammondille annetaan sen vaatima tila. Henkka Tuomiston laulu on miellyttävän luonnollista. Hän ei pyri lokeroitumaan mihinkään valmiiseen blues-muottiin, vaan tulkitsee piisit rehellisesti omana itsenään. Homma toimiikin hienosti.

Levyn avaa keskiolutjatsikas kesälomakuvaus "Lomilla", mutta seuraavana tuleva "Poispäin" vie homman rouheasti bluesimmaksi. Tästä aavistuksen rankemmasta linjasta pitää mainita myös levyn loppupuolella tuleva "Tuu aina uudestaan". Se on muutaman kuuntelun jälkeen muodostunut allekirjoittaneen suosikiksi. Siinä kuten avauspiisissäkin vierailee Masa Orpana fonittamassa maukkain tuloksin.

Mallikkaasti rokkaavat myös slidevetoinen "Työpaikan unelma" ja junakompilla etenevä "Samassa veneessä". Jälleen jatsimpaa ilmaisua edustava "On aika naisen mennä" rullaa hienosti ja soittoon kerätään piisin loppua kohden sopivasti lisää kierroksia. Monipuolisesti bluesin eri sävyjä sisältävät "I'm a Man" -henkinen "Myrskyn silmässä", leppoisasti kulkeva "Reissumies", sekä hitaammat piisit "Asemalla Blues", "Kahvikupin pintaan" ja "Tulenarkaa". Levyn päätöksenä kuullaan vielä tyylikäs instrumentaalitunnelmointi "Varhaisen suppilon blues".

The Blues Funnel rakentaa piisinsä hyviksi havaituista rakennusaineista, ja kotimaankielinen laulu tuo mukavan lisävärin touhuun. Sen luulisi alentavan myös tavallisen tallaajan kynnystä tutustua aiheeseen avoimin mielin. Mikäli en tietäisi, että juurimusiikilla ei näinä päivinä radioaalloilla juurikaan seilailla, voisin povata radiosoittoakin bändin sopivasti suomalaistetulle bluesille.

MARKO AHO


The Blues Funnel: Tulenarkaa. Smart-Art 03, 2008

Henkka Tuomisto (laulu, kitara, slide, harppu), Jari Luukkanen (kitara), Olli Peuranen (koskettimet), Tero Kansanaho (basso, laulu), Pasi Pekkarinen (rummut)

Vierailijat: Masa Orpana (saksofoni), Päivi Virkkunen (laulu)


Linkit: The Blues Funnel kotisivu ja MySpace

 

Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com